ua.service.net@gmail.com    
21 червня 2016

Заміна материнської плати, яку обрати: нову чи вживану?

  • Заміна материнської плати, яку обрати: нову чи вживану?
Заміна материнської плати, яку обрати: нову чи вживану?

Кожна майстерня, яка працює в сфері ремонту ноутбуків, час від часу стикається з випадками, коли відновлення елементів плати недоцільне або неможливе. У такому разі власнику пропонується заміна материнської плати. Тут є два варіанти розвитку подій: купівля нової запчастини чи вживаної. Оскільки материнська плата - це серце ноутбука, вартість її немала, а часом й зовсім складає чи не половину вартості ноутбука. Ось тут і почитаються муки вибору: є цілком зрозуміла спокуса зекономити й придбати вживану материнську плату, але економія ця, зазвичай, уявна.

З огляду на наш досвід, можна відмітити таке підводне каміння при купівлі вживаної материнської плати:
 

  • Умови, в яких експлуатувалась плата. Строк експлуатації, за умови дотримання всіх необхідних правил, не впливає на подальшу роботу, а ось умови - ще й як. Наприклад, попередній власник полюбляв "кришити" ворога в "World of tanks” (інакше кажучи, Танкіст:)), лежачи з ноутбуком на ковдрі. За таких обставин мікроелементи на платі погано охолоджуються і можуть отримати термоудар, який виявляє себе з плином часу.
  • Чи ремонтували плату раніше. Добре, якщо ремонт був проведений кваліфікованою людиною з дотриманням всіх правил технічного процесу, із заміною несправних мікросхем на нові, а не на вживані (зняті з іншої плати). Також до нас потрапляли плати, на яких напаяно купу перемикачів та дротів, які могли викликати коротке замикання під час роботи.
  • Чек і гарантія. Зазвичай продаж вживаної материнської плати не супроводжується видачею чеку, про гарантію вже й мовчу. Тобто, шансів повернути товар у Вас не буде, як і шансів на заміну по гарантії.
     
  • Нечесний продаж. Ви можете натрапити на недобросовісного продавця, який запропонує прогріту плату. За прогрів я ще розповім окремо, але якщо коротко, то - це процедура, яка передбачає подачу високотемпературного потоку повітря на мікросхему, що вийшла з ладу (міст чи відеочіп) - мікросхемі добряче дають по макітрі й це на деякий час відновлює роботу. Скільки часу працюватиме після такої процедури ноутбук, не може сказати ніхто, але цього відрізку часу точно буде достатньо для продажу.

.
Виходить, що ви наче й зекономили, придбавши вживану материнську плату, але шанси потрапити в халепу все одно залишаються високими. Купуючи нову материнську плату, ви отримуєте чек, гарантійний талон та гарантійні пломби, що є дуже важливим у разі настання гарантійного випадку. Наявність документів та цілісність гарантійних пломб - це ваш захист і страхування. В житті всяке трапляється, то ж перед купівлею краще добряче зважити й обміркувати все. Можливо не варто купувати "кота в мішку".
 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.