ua.service.net@gmail.com    
08 липня 2020

Ремонт Asus VivoBook X512d

Ремонт Asus VivoBook X512d

 

Ремонт залитого ноутбука Asus X512D


За роки своєї діяльності (а це 12 років) ми вже маємо певні напрацювання стосовно "сімейних" хвороб ноутбуків, набору симптомів і несправностей, що за ними криються - саме тому ми вже при здачі техніки в майстерню можемо окреслити можливі варіанти поломок, вартість їх ремонту.

Але це не стосується випадків залиття. Відновлення та діагностика залитого ноутбука - це завжди щось різне, бо тут все залежить і від способу залиття, і від рідини, яка потрапила всередину пристрою, і від її кількості та ще низки факторів (наприклад, чи було при цьому підключене живлення та ін). Тому картина стає більш зрозумілою лише тоді, коли майстер відкриває ноутбук й розпочинає діагностику.
Цього разу до нашої майстерні потрапив ноутбук Asus VivoBook X512D. Історія залиття наступна: власник пересувається на велосипеді, одного дня потрапив під добренний дощ; ноутбук, який був в цей час у сумці, після такої пригоди більше не увімкнувся.

 

Отже, діагностика залитого ноутбука.

Слід зазначити, ознаки залиття завжди помітні всередині пристрою. Рідина залишає сліди не тільки на елементах материнської плати, які дуже швидко окислюються, а й на частинах корпусу, підложці клавіатури, вентиляторі та ін. Та вся складність таких ремонтів у тому, що всі видимі окиси і пошкоджені деталі - це тільки вершина айсбергу, адже на таких пристроях є ще ціла низка короткозамкнених елементів, які можна виявити тільки за допомогою діагностичного обладнання. У випадку із залитим апаратом, діагностика - і є ремонт, оскільки поки не заміниш замкнені мікросхеми - не отримаєш повної картини пошкоджень.

Повернімося до Asus X512. Що ми побачили, коли відкрили даний гаджет?


Рідина потрапила в роз'єм екрану. Пошкоджений сам роз'єм на матриці і роз'єм шлейфу. Частина його буквально вигоріла. Все добре видно на фото.
№1. Роз'єм для підключення шлейфу на матриці.

роз'єм під шлейф на платі екрану
№2. Плата управління екрану після демонтажу роз'єму. Ліворуч - відсутні токопровідні доріжки на текстоліті.

плата екрану після демонтажу роз'єму
№3. Шлейф матриці. Від короткого замикання вигоріла частина шлейфу.

шлейф матриці пошкоджений
№4. Загальний вигляд. Шлейф підключений в екран.

шлейф екрану, підключений до матриці
Це тільки перший етап - видимі несправності. Що з дисплеєм ми поки не знаємо.
Наступний - безпосередньо діагностика за допомогою обладнання. У підсумку по материнській платі:
 - сектор живлення замкнений по напрузі 19V
 - короткозамкнений канал живлення LVDS
За всі вищеописані пошкодження відповідають певні мікросхеми, які необхідно замінити на нові. Процедура діагностики така: лише після відновлення елементів плати, що контролюють вивід зображення, та заміни шлейфу екрану, стане ясно чи вижив дисплей. Отже, після узгодження всіх деталей з власником, ми розпочали ремонт. Коли плата "ожила", виявилось, що на матрицю також попала рідина. Оця біла пляма (на фото нижче) - це і є вода, яка затекла під плівки. Таке вже не ремонтується, тут знадобиться заміна матриці. 

залитий екран ноутбука
Діагностика. Ремонт плати. Заміна шлейфа екрану та екрану - ось етапи відновлення ноутбука Asus VivoBook X512d після залиття.

 

 

 

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.