ua.service.net@gmail.com    
14 листопада 2019

Ремонт ноутбука Asus S13 S330

Ремонт ноутбука Asus S13 S330

 

Відновлення ноутбука Asus: залиття


Спеціалізація нашої майстерні протягом ось вже майже 12 років - ремонт залитих ноутбуків. Траплялися різні випадки: хтось відбувався тільки заміною клавіатури і чисткою від залиття, а когось чекав компонентний ремонт материнської плати із заміною мікросхем, відновленням токопровідних доріжок і шарів материнської плати. Щоразу фактори ступеню пошкодження ноутбука після залиття були різними:
 - кількість рідини, вилитої на ноутбук (пара крапель, горнятко кави, бокал пива та ін)
 - чим залили ноутбук. Серед найскладніших випадків відновлення - залиття колою. Вона буквально "з'їдає" контакти мікросхем, шари плати, роз'їдає шлейфи та доріжки. Одна з найагресивніших рідин для ноутбука.
 - швидкість звернення по кваліфіковану допомогу (чим більше проходить часу, тим складніше відновлювати, й відповідно, тим дорожчою буде кінцева вартість ремонту)
 - якість проведених робіт (майстри без досвіду (чи просто недостатньо кваліфіковані для такого складного ремонту) й сервісні центри без відповідного обладнання. Наприклад, є роботи на материнській платі, які виконуються під мікроскопом. Хорший лабораторинй мікроскоп коштує грошей, не кожен сервіс буде купувати його. А ще ж є такі важливі пристрої, як осцилограф, лабораторний блок, інфрачервона паяльна станція, індукційний паяльник та ін.Наша майстерня подбала про якісне і відповідне нашим завданням обладнання).
 - дії користувача також не менш важливі.

 

Основні помилки власників

 

 - це спроби просушити ноутбук;

 - пристрій після залиття вмикається - користуються до останнього, а процеси окислення у цей час роблять свою брудну справу;

 - підключені акумуляторна батарея та зарядка;

 - спроба віддати ноутбук на ремонт знайомому, який "щось розуміє в ремонті" - у випадках залиття брак досвіду чи/й обладнання, спричинює ще більші несправності.
 Предмет нашої статті, ноутбук Asus 13 S330, постраждав через потрапляння води на екран і клавіатуру. Батарея у цьому пристрої внутрішня, тому власник не зміг одразу від'єднати її і перервати постачання живлення на материнську плату. Тому ноутбук вже через хвилину вимкнувся і більше не вмикався.
 Вода потрапила на плату і замкнула деякі її елементи. 
 Отже, діагностика ноутбука виявила такі несправності:
 - на материнській платі відсутня чергова напруга,
 - замкнені ключі вхідної напруги,
 - короткозамкнений контролер заряду акумулятора (батареї) ноутбука та інші елементи сектору живлення акумулятора
 - замкнений аудіокодек (на фото нижче видно сліди окису)

аудіокодек
 - на материнській платі замкнений ланцюг живлення підсвітки екрану.
 - також ми виявили пошкодження на платі управління на самому екрані (фото нижче).

плата управління екрану
 Ремонт не з легких, має декілька етапів.
 По-перше, необхідно зачистити плату від усіх залишків окису і води. Важливо при виконанні цього етапу нічого не пропустити, іноді доводиться продивлятися всю плату під мікроскопом. Дуже кропіткий і відповідальний момент, тому так важливо довіряти свою техніку професіоналам. 
 По-друге, необхідно замінити всі корткозамкнені мікросхеми на нові. У даному випадку спочатку ми відремонтували (по-нашому - запустили) плату, а вже потім приступили до ремонту плати матриці.
 По-четверте, ноутбук обов'язково має пройти тести. І вуаля, все готово!

шим-контролер

мосфет

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.