ua.service.net@gmail.com    
10 жовтня 2018

Кріпильні втулки на корпусі: що потрібно знати

  • Кріпильні втулки на корпусі: що потрібно знати
Кріпильні втулки на корпусі: що потрібно знати

Час від часу ми повертаємося до теми ремонту корпуса ноутбука, бо актуальність проблеми є досить високою й має чітку тенденцію до зростання. 

В цій статті ми розкажемо, що таке кріпильні втулки, чому вони пошкоджуються і які є варіанти ремонту.

Отже, почнемо спочатку. 

Що таке кріпильна втулка?

Це та частина корпусу ноутбука, куди вкручуються гвинти, які кріплять інші деталі ноутбука до корпусу або ж тримають корпус купи. Наприклад, є втулки петель, материнської плати, системи охолодження і т. ін. Вони розташовані у кришці та рамці екрану, у верхньому та нижньому корпусі. На фото нижче наведений приклад втулок для петель. Вони складаються з пластикового кожуха та металевої різьби. Ось як виглядають втулки здорового ноутбукаsmileyyes

Кріпильні втулки корпусу ноутбука

А ось втулка в процесі руйнування. Пластиковий тубус кришиться. Металева різьба поки що на місці.

Руйнування кріпильної втулки

Якщо залишити все, як є, то наступне фото виглядатиме вже так.

Зламані кріпильні втулки

Як кажуть у таких випадках - вирване з м'ясом.cryingno
Чому так відбувається?

Почнемо з того, що здебільшого страждають втулки на силових вузлах - петлях. Оскільки  петлі дають досить велике навантаження на корпус. Всі інші випадки пошкодження таких кріплень   - це зазвичай результат падіння чи некваліфікованого втручання (наприклад, вкручений болт невідповідного діаметру й довжини).  Тож розбиратимемо тему на прикладі кріплень для петель. Отже, в чому може бути проблема?
- надто тугі петлі (знос петель впливає на легкість відкриття чи закриття кришки. У більшості випадків, чим більший ресурс ними відпрацьовано, тим тугіший "хід". Але буває й навпаки☝️ - кришка екрану не тримається.)
- закриття і відкритя кришки матриці. В ідеалі - кришку краще тримати за обидва кути або по центру. В такому разі це не викликатиме перекос й зусилля на петлі буде розподілятися рівномірно, а не на одну з петель.
- якість пластику та конструктивні особливості. Корпуси вже не такі витривалі, як раніше. Тріщини,сколи й внутрішні пошкодження кріплень все частіше зустрічаються на апаратах, яким трохи більше року. щодо конструктивних особливостей - зверніть увагу на фото - у пластиковий короб вмонтована металева різьба, яка легко виривається з нього. Тобто, така конструкція не завжди витримує навантаження часом і користувачем:) 

Кріпильна втулка

Дуже часто ці металеві частини потім залишаються на болті. Див. фото нижче

Металева втулка корпусу ноутбука

Власник не завжди може вчасно зреагувати на такі види поломок, оскільки симптоми внутрішніх пошкоджень корпусу не завжди бувають чітко вираженими. У нашій практиці трапляються випадки, коли зовні все наче тримається купи, а починаєш розкручувати корпус і втулки розсипаються буквально на очах (згадайте фото, яке наводилося вище - там втулка вся у тріщинах і вже має відколоті частини. Ось такі втулки можуть повністю розсипатися при відкритті). Але поряд з тим, існує ряд симптомів, які вкажуть на несправність корпусу: 

  • частини корпусу розходяться. Це може бути, як незначне розкриття, так і доволі помітна деформація при відкритті і закритті. На фото нижче зображена кришка екрану з пошкодженими кріпильними втулками. Причини розходження корпусу ноутбука 
  • Перевірте чи всі болтики є в районі петель знизу на корпусі. Якщо якогось немає, або ж Ви пам'ятаєте, що нещодавно вкручували, а він знову десь дівся - це привід задуматися, бо це може означати, що внутрішнє кріплення для болта зламане. 
  • При транспортуванні,  перенесенні тощо, ви чуєте, що всередині корпуса щось теліпається. Це можуть бути частини пластику або ж внутрішня металева частина втулки. Останнє є дуже небезпечним, оскільки може викликати коротке замикання на материнській платі під час роботи.
  • Хрускіт при відкритті і закритті кришки. Хрускіт, потріскування - це все звуки, яких не повинно бути за нормальних умов.
  • Перекос корпусу. На фото нижче видно, як один край кришки екрану виходить за межі нижнього корпусу, а інший навпаки - не до кінця закриває його. 

Перекос корпусу ноутбука

Що робити?

Без паніки! Це все можна відремонтувати (в більшості випадківlaugh). Головне - не доводити до стану, коли від корпусу відламуються цілі шматки (приклад нижче на фото). Все просто - це не залишить Вам варіантів, окрім, як замінити корпус на новий, а він коштує грошей. Ремонтувати корпус дешевше, ніж купувати новий.

відсутні шматки пластику

Кріпильні втулки можна відновити й, ба більше, в процесі ремонту вони додатково укріплюються в корпусі. Що, за правильної експлуатації ноутбука, дозволить надовго забути за цю проблему. Але у разі відсутності частини корпусу - це здійснити буде важко та й ноутбук стане схожим на Франкенштейна у розквіті сил. За таких масштабних пошкоджень ремонтувати корпус не радили б.

Є про що нас запитати? Зателефонуйте нам чи завітайте до нашої майстерні на огляд. Ми свою справу знаємоwink

067-500-42-81 (viber, telegram)

096-057-22-46 (viber, telegram)

099-160-86-40

(044)467-78-60

ua.service.net@gmail.com

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.