ua.service.net@gmail.com    
31 жовтня 2019

Ремонт токопровідних доріжок на платі

Ремонт токопровідних доріжок на платі

 

Відновлення токопровідних доріжок на платі

 


Все почалося з того, що до нашої майстерні принесли ноутбук Lenovo IdeaPad 100-15IBD після падіння зі столу. Скарга була наступна: не вмикається. 
Здебільшого у таких випадках ми діагностуємо такі пошкодження:
 - розбитий екран (матриця) ноутбука; якщо апарат сенсорний, то постраждати може й сенсор (тачскрін)
 - пошкоджений корпус: відламані шматки пластику, корпус розходиться, виламані петлі й т ін.
 - несправний жорсткий диск (вони дуже чутливі до фізичного впливу) та ін.
Загалом - це все видимі пошкодження, які можна досить швидко діагностувати. Але ремонт ноутбука після падіння вимагає комплексного підходу, бо окрім очевидних несправностей, є ще й приховані. Їх не завжди можна виявити одразу, вони можуть проявити себе тільки згодом. Тому так важливо, щоб діагностика ноутбука після падіння чи удару проводилась без поспіху.
Повернімося до нашого Lenovo 100-15ibd. Діагностика цього ноутбука забрала більше часу ніж зазвичай саме через характер несправності. Жорсткий, корпус, екран та інші деталі залишились неушкодженими, проблему знайшли у материнській платі. А саме: у токопровідних доріжках під слотом оперативної пам'яті. На фото добре видно, де їх вирвало з плати від удару (позначені червоною рискою).

доріжки на материнській платі

Чи можливий ремонт (відновлення) токопровідних доріжок на материнській платі?

Так. Що знадобилося зробити у цьому конкретному випадку? За допомогою спеціального обладнання були виявлені обриви у сигналах доріжок у слоті оперативної пам'яті. Далі довелося випаяти слот і перед нами постала картина, яку ми вже показували на фото вище.
Процес відновлення токопровідних доріжок - робота кропітка й виконується під мікроскопом.
Сам процес полягає у тому, щоб відновити частину доріжки й закріпити її декількома шарами спеціального токопровідного лаку. Процедура "сушки" відбувається під ультрафіолетовою лампою.
На останньому фото видно, як це виглядає після ремонту: коли доріжки відновлені, слот запаюється на материнську плату і тільки тепер можна спокійно поставити оперативну пам'ять. Все, ноутбук готовий.:)

ремонт доріжок на платі
Наостанок, хотіли б ще раз звернути Вашу увагу. Ноутбуки після падіння чи удару потребують тестування материнської плати. Не поспішайте купувати інші пошкоджені деталі, поки не впенитесь, що з материнською платою все ок. Чому це важливо? 
По перше, несправності материнської плати - це завжди + до вартості ремонту.
По-друге, у результаті фізичного впливу, глибоко в шарах плати можуть утворюватися мікротріщини й обриви токопровідних доріжок. Це майже 100-відсоткова гарантія заміни материнської плати. Тепер додайте до цього ще якісь пошкоджені деталі (жорсткий диск, чи екран тощо), й вуаля: ремонт ноутбука вже коштує зовсім інших грошей. Тож, якщо ваш ноутбук раптом спіткала така халепа, завітайте до нашої майстерні. У нас діагностика безкоштовна!

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.