ua.service.net@gmail.com    
11 листопада 2019

Ремонт ноутбука Asus A72j

Ремонт ноутбука Asus A72j

 

Повчальна історія з чисткою Asus A72j: як не втрапити у халепу


Реальний випадок з нашої майстерні. Це буде хороша історія для всіх:
 - і для тих горе-майстрів, що нехтують правилами ремонту
 - і для тих, хто вважає, що чистка системи охолодження ноутбука - це процедура, яку може зробити кожен
 - і для тих, хто не хотів би у майбутньому потрапити у ту ж халепу, що і власник ноутбука Asus A72J.
  Отже, до нашої майстерні цей ноутбук прийшов з наступними скаргами: не вмикається, горять індикатори (лампочки). Власник розповів, що ноутбук одного дня просто перестав вмикатися. Така поведінка підпадає під багато діагнозів: від елементарної несправності кнопки увімкнення чи гнізда зарядки, до більш складних проблем на материнській платі.
 Діагностика ноутбука саме для того й існує, щоб визначити точну причину несправності. У нашій майстерні діагностика безкоштовна навіть у випадку відмови від ремонту. Також ми пропонуємо термінову діагностику ноутбука, якщо того вимагають обставини (усяке ж буває, правда? термінові проекти, бухгалтерські звіти, курсові роботи й т.ін).
 Отже, повернімося до ноутбука. Причина того, що Asus перестав вмикатися, крилася у некваліфікованій чистці системи охолодження. Зовні наче все було зроблено правильно: чистка від пилу, чистка вентилятора, заміна термопасти на кристалах мікросхем...але тут є один нюанс - термопаста. За правилами, з кристалу мікросхеми має бути видалена стара термопаста й покладена нова. Причому термопасти також бувають різні, також слід пам'ятати, що будь-який термоінтерфейс  має відповідати рівню тепловиділення кожного конкретного ноутбука. 
 Що не так з цією чисткою добре видно на фото нижче - на стару термопасту, що вже втратила свої теплопровідні функції, просто поклали шар нової. Це не має сенсу, оскільки функція термоінтерфейсу (а окрім пасти бувають ще й термопрокладки) - відводити тепло від мікросхеми на систему охолодження. Якщо термоінтерфейс вже зносився і відпрацював свій ресурс, то його треба видаляти, інакше мікросхеми будуть перегріватися. Що і сталося з даним апаратом. Причому перегрів був такої сили, що на відеочіпі відійшов спеціальний заводський клей - компаунд і сам чіп отримав термоудар(див фото 2) 

термопаста на кристалі

компаунд чіпа
 

Що чекає на цей ноутбук?

 

Заміна відеочіпа та ПРАВИЛЬНА чистка системи охолодження.
 Якщо все зробити, як годиться, то ноутбук спокійно працюватиме далі. Треба лишень потім не забувати раз на рік міняти термопасту чи терморезинки (це вже що у кого за комплектацією). Те саме стосується і заміни відеочіпа: треба ставити лише НОВУ мікросхему. Не знімати з донора, не прогрівати стару. Ноутбук служитиме вам вірою і правдою, якщо все зробити до ладу. Так це коштуватиме грошей, але краще один раз відремонтувати по-людськи і спокійно користуватися гаджетом. Бо жоден з вищеописаних методів не може вважатися ремонтом. Ви просто заплатите за повітря, ноутбук вийде з ладу й потім доведеться заплатити за ремонт ще більше.
Трохи інформації про ремонт відеокарти ви можете прочитати тут , і трішечки про чистку тут. Ми завжди відкриті до спілкування, є запитання? Телефонуйте або напишіть нам (месенджери, скринька). P.S. І довіряйте свою техніку професіоналам!

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.