ua.service.net@gmail.com    
22 жовтня 2019

Про додаткові плати в ноутбуках Asus

Про додаткові плати в ноутбуках Asus

 

Про додаткові плати в ноутбука Asus


За останній час почастішали звернення з наступними скаргами:

  • Ноутбук не бачить жорсткий диск (HDD) чи SSD диск
  • Ноутбук вимикається  чи «викидає» синій екран.
  • Немає звуку в динаміках, час від часу звук зникає.

Причин такої поведінки може бути багато. От взяти хоча б проблеми зі звуком. Несправність може критися у самих динаміках, у програмному забезпеченні (некоректно встановлені драйвери чи оновлення системи, віруси, навіть антивіруси та ін.),у материнській платі: несправність мікросхеми підсилювача, попереднього підсилювача, аудіокодека та навіть південного мосту. Останній, до слова, також може давати проблеми з ініціалізацією ноутбука та HDD/SSD.

Завдання майстерні – діагностика ноутбука та визначення точної причини несправності.

 

Повернімося до початку.

Якщо вищезазначені симптоми виникають при спробі перемістити ноутбук в інше місце, то, найімовірніше, справа тут у додатковій платі. Див. фото прикладу нижче.

додаткова плата ноутбука Asus

Вони встановлені не у всіх ноутбуках Asus. Переважно – це сімейна хвороба ноутбуків X500-ї серії. На таких платах зазвичай розташований роз’єм для підключення жорсткого диску, звукова карта, роз’єм для динаміків та ін. Ця додаткова плата з’єднується з материнською платою через спеціальний роз’єм. Вся конструкція не дуже міцна. Наприклад, якщо Ви любите носити  свій ноутбук, тримаючись за один кут, то ризик вирвати цей роз’єм з плати досить великий. На фото нижче показаний саме такий випадок, ноутбук Asus X556uv. Власник постійно переносив його , тримаючись за правий кут – там, де розташована додаткова плата.

пошкоджена додаткова плата ноутбука Asus X556uv

пошкоджений роз`єм

За таких обставин деформується корпус і перекошується материнська плата ноутбука. Зазвичай все починається з таких симптомів, як вже було описано на початку статті (може пропадати звук і тд.), а вже потім зв’язок між платами буде перервано остаточно. Як це і сталося з Asus-ом.

Шляхів вирішення проблеми два:

  • Замінити всю плату (це доцільно робити у разі, якщо ремонт неможливий або невигідний фінансово. Тобто, коли вартість ремонту вища за вартість самої плати, або ж плата надто пошкоджена: відламані шматки, короткозамкнені більшість елементів, мікротріщини в шарах плати та ін)
  • Ремонт платки. У даному випадку на Асусі була проведена заміна роз’єму на новий.

І наостанок. Наша майстерня може допомогти з ремонтом  ноутбука, але ми не в змозі контролювати дії власника в процесі експлуатації. Відповідальність за «життя» ноутбука в даному випадку лежить на власнику. А загалом, не варто переносити ноутбук, тримаючи його тільки з одного боку. Навіть якщо у Вашому пристрої немає додаткових плат. Частими є випадки, коли такі дії користувача призводять до утворення мікротріщин у шарах материнської плати, до «відвалу» контактів мікросхем та роз’ємів на ній. Пам’ятайте, що ремонт материнської плати ноутбука з такими пошкодженнями – штука недешева.

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.