ua.service.net@gmail.com    
03 жовтня 2016

Прогрів: що це таке?

Прогрів: що це таке?

Раніше ми вже згадували про прогрів мікросхем в статті "Заміна материнської плати, яку обрати: нову чи вживану?". Не думали, що доведетья коли-небудь повертатися до цієї теми - така практика була розповсюджена років 5-7 тому. Відсутність досвіду в проведенні такого ремонту, якісне обладнання для паяння та мікросхеми, які було важко знайти. Все це сприяло бурхливому розквіту прогріву. Тепер він отримав друге дихання, але причини вже дещо інші: тут і складна економічна ситуація, яка змушує людей рахувати кожну копійку, і бажання самих майстерень зекономити на запчастинах, і просто некомпетентність через небажання вчитися. Насправді ж, причини можуть бути дуже різними, але наслідки прогріву для материнської плати залишаються такими самими.

Отже, що таке прогрів, де він застосовується?

Прогрів - процедура, за якої на мікросхему спрямовується потік гарячого повітря певної температури і різної тривалості впливу.

Для чого це робиться?

  • Діагностичний прогрів: його застосовує майстер для підтвердження необхідності заміни мікросхеми - відеокарти, північного чи південного мосту. Цей метод застосовний не до всіх мікросхем. До того ж. проводиться він в умовах жорсткого контролю за температурним режимом і тривалістю дії потоку повітря на кристал мікросхеми (зазвичай - це декілька секунд).
     
  • Реанімація несправної мікросхеми. В чому суть? Існують мікросхеми, які за допомогою прогріву можна "оживити" й ноутбук може працювати ще деякий час, після чого все знову повернеться до неробочого стану. Для цього виду прогріву на мікросхему направляється потік гарячого повітря з температурою приблизно 400⁰ С: ніхто її особливо й не контролює в такому разі. Вплив на чіп продовжується більше 10-15 секунд.
     

Діагностичний прогрів нічим не шкодить ноутбукові. А про мінуси ремонту за допомогою прогріву, варто розповісти докладніше. Отже:
 

  • Для власника ноутбука: відсутність будь-яких гарантій на ремонтні роботи, водночас треба розуміти, що послуга ця небезкоштовна. До того ж. невідомо скільки часу працюватиме ноутбук після прогріву: у когось протримається пару годин, хтось працюватиме декілька тижнів.
     
  • Для материнської плати ноутбука: відеочіп і міст - це мікросхеми, контакти яких представлені не лапками, а кулями (див.фото).


Мікросхема на кульках BGA

Для взаємодії мікросхеми з платою, на ній передбачені контактні майданчики під ці кульки. Вплив високої температури протягом тривалого часу може пошкодити ці майданчики - вони руйнуються.

Надалі, якщо власник захоче відремонтувати ноутбук з гарантією та замінити чіп на новий, не виключено, що крім заміни мікросхеми доведеться відновлюватися пошкоджені майданчики ("п`ятаки") та токопровідні доріжки на материнській платі. Це суттєво збільшує вартість і без того недешевого ремонту, а також затягує строки його виконання - робота "ювелірна", робиться під мікроскопом.
 
Варто зазначити, що максимально допустима кількість пошкоджених контактних майданчиків під мікросхемою на платі - 10 15 шт, якщо більше - плату замінюють на нову. Також додамо, що в деяких випадках прогрів утворює міжшарові прогари в платі - це взагалі пряма дорога до заміни плати без варіантів ремонту. На жаль, цією технологією користуються як недобросовісні сервісні центри, так і власники ноутбуків. Бо для перших - велика спокуса зекономити на купівлі нової запчастини й взяти гроші "за повітря", а для других - тимчасово відновити роботу ноутбука для продажу, так би мовити - а після нас хоч потоп. Це не наші методи:)
 
Ще на початку створення майстерні, ми поставили собі за мету - виконувати свою роботу якісно! 3 непорушних правила нашої роботи - чесність, якість і гарантія! Прогрів як ремонт - не відповідає жодному з цих принципів, ба більше - це кричуще порушення правил проведення ремонтних робіт. З повагою, Ua-service
©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.