ua.service.net@gmail.com    
12 квітня 2022

Проблеми із зарядкою ноутбука Dell Inspiron 15

Проблеми із зарядкою ноутбука Dell Inspiron 15

 

Поновлення блогу та випадок з ноутбуком Dell Inspiron


Ну що ж, шановні читачі, час повертатися до блогу. Поки наше військо мужньо і професійно захищає нас від нелюдів-рашистів, що своїм кодлом вдерлися у нашу країну, ми всі, хто залишається в тилу, маємо продовжувати працювати (та донатити волонтерам для допомоги ЗСУ, теробороні та підтримки постраждалим українцям). 
За березень у нас було декілька цікавих (і навіть повчальних) випадків, які, на нашу думку, варті вашої уваги. Почнемо з ноутбука Dell Inspiron 15 5000 серії.
Він потрапив до нас із наступною скаргою: не заряджається батарея.

Яка причина? Слід зазначити, що варіантів може бути декілька. Коротко розглянемо їх.
1) Несправна зарядка для ноутбука. (мертвий трансформатор у самому блочку, чи проблема зі штекером або шнурком. Рідше зустрічається - несправний сітьовий 3-pin кабель, але він є не на всіх зарядках нині). Залежно від характеру несправності, шляхи вирішення проблеми можуть бути такі: купівля нової зарядки для ноутбука, заміна шнурка на блоці живлення(детальніше про це читайте тут), та придбання нового сітьового кабелю.
2) Пошкоджене або виламане гніздо для зарядки ноутбука (роз'єм живлення). У такому випадку роз'єм треба міняти на новий, жодних "підпаяти" й т ін - вистачить ненадовго, ще й можна потім у процесі користування замкнути щось на платі. Зламалось? Ставте нове. Декілька цікавих випадків про ремонт гнізда тут і тут.
3) Батарея ноутбука відпрацювала свій ресурс і потребує заміни. Заміна акумулятора в ноутбуці орієнтовно коштуватиме від 900 грн(станом на квітень 2022 року). Ціну, будь ласка, уточнюйте для кожної конкретної моделі тут
4) Несправності на материнській платі: коротке замикання через потрапляння рідини чи вологи, прогари у материнській платі, несправний шим-контролер заряду, "підбитий" центральний мультиконтролер живлення чи ряд інших мікросхем.
Як бачите, варіантів може бути багато. Тому радимо починати з діагностики несправності ноутбука і не поспішати купувати деталі на власний розсуд.

Діагностика ноутбука Dell


Скільки коштує діагностика ноутбука в ua-service? Діагностика безкоштовна.
Який строк виконання? від 15 хв до 1-3 днів, залежить від характеру несправності.
Коротка передісторія по цьому апарату. Зі слів власника ноутбук перестав заряджатися після самостійної заміни оперативної пам'яті. А саме: при першому увімкненні після заміни, з ноутбука "пішов димок". Власник вимкнув пристрій, ще раз увімкнув і виявив, що ноутбук не заряджає АКБ. Отака...історія, малята.:)
Маємо підозру, що сталося це через нехтування одним простим правилом: будь-яке втручання у ноутбук має починатися з від'єднання акумуляторної батареї. За це правило часто забувають і тоді така нескладна процедура, як заміна оперативної пам'яті в ноутбуці, перетворюється на серйозний ремонт материнської плати.
Що ж сталося з цим Dell, які результати діагностики?
 - пробій у шим-контролері заряду акумулятора. Ось фото (він же і став джерелом "димку")

шим-контролер
 - під контролером вигоріли токопровідні доріжки у платі.
 - пробій у резисторах, є й інші короткозамкнені елементи(конденсатори та ін)

інші замкнені елементи плати
 Результат:
  - заміна шим-контролера заряду
  - відновлення токопровідних доріжок на материнській платі
  - заміна інших короткозамкнених елементів сектору живлення.
  І ноутбук знову готовий до роботи.
  Трохи інформації.

Скільки коштує такий ремонт? Відновлення плати з пошкодженнями такого характеру - від 800 грн, залежить від масштабу пошкоджень.
Яка гарантія? Від 3 до 6 місяців.
Скільки часу йде на такий ремонт? 1-2 дні за наявності усіх комплектуючих на складі.
Наостанок. Якщо ви надумали:) замінити жорсткий диск, чи додати трохи оперативної пам'яті в ноутбук самотужки - в першу чергу від'єднайте акумуляторну батарею. Навіть, якщо вона внутрішня - її все одно можна від'єднати, просто доведеться розкручувати апарат.

Якщо у вас виникли запитання  - зателефонуйте або напишіть нам, ми на зв'язку і допоможемо!

Слава Україні!

 

 

©2010 - 2024 Ua-Service.net | Усі права захищені.